PrzepisKolacjaWeź płatki owsiane i dodaj owoce. Gdy wstawisz do piekarnika, wyjdzie najlepsza kolacja

Weź płatki owsiane i dodaj owoce. Gdy wstawisz do piekarnika, wyjdzie najlepsza kolacja

Pieczona owsianka  - Pyszności
Pieczona owsianka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
30.04.2024 11:07, aktualizacja: 30.04.2024 12:17

Naturalnym skojarzeniem z płatkami owsianymi jest oczywiście owsianka. Zamiast przygotowywać ją w tradycyjnej wersji, gotowanej na mleku, postaw na pieczoną odsłonę. Wygląda i smakuje jak deser, ale sprawdzi się również na słodką kolację czy śniadanie.

Płatki owsiane znają wszyscy, a gdy odpowiednio je przygotujemy, również wszyscy je pokochają. Można wykorzystać je na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdzą się nie tylko na śniadanie (jako owsianka, muesli czy dodatek do koktajli), ale też w daniach obiadowych (klopsy, kotlety mielone) czy jako panierka do schabowych. Moim ostatnim odkryciem jest pyszna zapiekanka z owocami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z płatków owsianych z owocami

Zapiekanka z płatków owsianych to szybki i łatwy sposób na zdrowy i sycący deser. Płatki owsiane to źródło zarówno błonnika rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Pierwszy obniża poziom złego cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi, a drugi wspomaga pracę układu pokarmowego, zapewniając uczucie sytości na dłużej. Zawierają również witaminy z grupy B, sole mineralne i przeciwutleniacze.

Pieczona owsianka
Pieczona owsianka© Adobe Stock | Photographer: Denise Torres

Jeśli nie jesteś fanem klasycznej owsianki lub po prostu nieco już cię przejadała, sięgnij po zapiekankę. Płatków nie musisz wcześniej gotować - po zapieczeniu z masłem i owocami będą miękkie i pyszne. Możesz użyć dowolnych rodzajów owoców, które lubisz. Dobrze sprawdzą się również inne owoce jagodowe, takie jak truskawki, jeżyny czy jagody.

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 3 łyżki miodu,
  • 70 g masła,
  • 4-5 jabłek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/2 szklanki borówek,
  • 1/2 szklanki mrożonych malin lub pokrojonych truskawek,
  • 4 łyżki ulubionych orzechów.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  2. Skrop jabłka sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  3. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane z miodem.
  4. Dodaj około 50 g startego na dużych oczkach masła.
  5. Dokładnie wymieszaj płatki owsiane z miodem i masłem.
  6. Dodaj pokrojone jabłka, maliny i posiekane orzechy. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
  7. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem.
  8. Przełóż do niego mieszankę płatków owsianych, owoców i orzechów.
  9. Wyrównaj powierzchnię zapiekanki, aby warstwa składników była równomierna i posyp pozostałym masłem.
  10. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  11. Piecz zapiekankę przez około 30 minut, aż nabierze złocistego koloru i będzie chrupiąca.

Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także